Xanthanová guma 30g

Další obrázky

8594034777028

Xanthanová guma 30g

Zlepšující přípravek do pečiva, prodlužuje trvanlivost. U bezlepkových směsí nahrazuje funkci lepku.

Xanthan spatřil světlo světa v roce 1960. Vzniká fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Produkt se vyčistí, dále se vysuší a rozemele. Když se xanthan smíchá s vodou, vznikne gelovitá substance. V bezlepkovém těstě má xanthanová guma za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch. Na rozdíl od gumy guar má želírovací schopnost. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a zpomaleně vysychají a tvrdnou. Lidé se zvýšenou citlivostí na tuto látku mohou po jejím požití pociťovat zažívací potíže a průjmy. Jako vhodná alternativa xanthanové gumy je jitrocel indický (psyllium), který dobře váže vodu.

Zobrazit více
27 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 900,00 Kč
Není skladem

Složení

Xanthanová guma. Přírodní stabilizátor a emulgátor.

Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin na 100g nebo 100ml

Davkování a způsob užití 1 - 2g na 1kg suchých surovi (cca1 kávovou lžičku xanthanu rozmíchejte ve 100 ml horké vody a přimíchejte do těsta).
energetická hodnota (kJ/kcal) 1223 /291
sacharidy (g) 66.7
z toho cukry (g) 44.2

Skladování a použití

Skladujte v suchu a chladu.

Dávkování a způsob užití

1 - 2g na 1kg suchých surovi (cca1 kávovou lžičku xanthanu rozmíchejte ve 100 ml horké vody a přimíchejte do těsta).

Zlepšující přípravek do pečiva, prodlužuje trvanlivost. U bezlepkových směsí nahrazuje funkci lepku.

Xanthan spatřil světlo světa v roce 1960. Vzniká fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Produkt se vyčistí, dále se vysuší a rozemele. Když se xanthan smíchá s vodou, vznikne gelovitá substance. V bezlepkovém těstě má xanthanová guma za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch. Na rozdíl od gumy guar má želírovací schopnost. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a zpomaleně vysychají a tvrdnou. Lidé se zvýšenou citlivostí na tuto látku mohou po jejím požití pociťovat zažívací potíže a průjmy. Jako vhodná alternativa xanthanové gumy je jitrocel indický (psyllium), který dobře váže vodu.