Xantanová guma 500g

Další obrázky

8594034779473

Xantanová guma 500g

Zlepšující přípravek do pečiva, prodlužuje čerstvost a trvanlivost. U bezlepkových směsí nahrazuje funkci lepku.

Xanthan spatřil světlo světa v roce 1960. Vzniká fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Produkt se vyčistí, dále se vysuší a rozemele. Když se xanthan smíchá s vodou, vznikne gelovitá substance. V bezlepkovém těstě má xanthanová guma za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch. Na rozdíl od gumy guar má želírovací schopnost. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a zpomaleně vysychají a tvrdnou. Lidé se zvýšenou citlivostí na tuto látku mohou po jejím požití pociťovat zažívací potíže a průjmy. Jako vhodná alternativa xanthanové gumy je jitrocel indický (psyllium), který dobře váže vodu.

Zobrazit více
347 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 694,00 Kč
(ks)
Skladem
2 kusy
U Vás v úterý, 30. dubna.

Složení

xantanová guma

Skladování a použití

Skladujte v suchu a chladu.

Dávkování a způsob užití

Dávkování: 1 - 2g na 1 kg suchých surovin (cca1 kávovou lžičku xanthanu rozmíchejte ve 100 ml horké vody a přimíchejte do těsta).

Zlepšující přípravek do pečiva, prodlužuje čerstvost a trvanlivost. U bezlepkových směsí nahrazuje funkci lepku.

Xanthan spatřil světlo světa v roce 1960. Vzniká fermentací sacharidů kukuřice kulturou bakterie Xanthomonas campestris. Produkt se vyčistí, dále se vysuší a rozemele. Když se xanthan smíchá s vodou, vznikne gelovitá substance. V bezlepkovém těstě má xanthanová guma za úkol částečně nahradit vlastnosti lepku, tzn. zpevňuje strukturu těsta, zlepšuje jeho elasticitu, váže vodu a zadržuje vzduch. Na rozdíl od gumy guar má želírovací schopnost. Finální výrobky zůstávají déle čerstvé, křehké a zpomaleně vysychají a tvrdnou. Lidé se zvýšenou citlivostí na tuto látku mohou po jejím požití pociťovat zažívací potíže a průjmy. Jako vhodná alternativa xanthanové gumy je jitrocel indický (psyllium), který dobře váže vodu.