Vypěstujte si zdravé klíčky plné vitamínů sami a snadno. Je to jednoduché.
Naklíčovací sklenice je ideální do každé rodiny. Jednoduše a efektivně si doma připravíte během několika dní chutné a nutričně bohaté klíčky.
Naklíčovací sklenice je vyrobena ze zdravotně bezpečného skla. Má speciální šroubovací víčko opatřené síťkou. Sítko na víčku sklenice zajišťuje rostlinám dostatečný přísun vzduchu.
Použité materiály a zaoblený tvar sklenice s velkým hrdlem umožňují její snadné mytí. Díky pěknému designu bude naklíčovací sklenice krásným doplňkem každé kuchyně.
Co lze klíčit?
Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin, vyjma semen řeřichy a rukoly. Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná.
Jak na to?
- Semínka ve skleničce propláchněte. Poté je v ní nechte 8 až 12 hodin (dle návodu u vybraných semen) namočená.
- Slijete vodu a skleničku umístíte na odkapávací stojan. Nechte na místě s pokojovou teplotou, mimo přímé slunce.
- Dvakrát až čtyřikrát denně semínka propláchněte studenou vodou a opět skleničku vraťte na odkapávací stojan.
Už za čtyři dny, nejdéle do týdne (podle druhu semen) můžete sklízet první úrodu!
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech naklíčovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.
Použití naklíčených výhonků
Hotové klíčky lze přidávat do salátů – zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových. Použít je na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžeme jíst samostatně.