ChilliDoctor: Aji Yellow Amarillo prášek 10g

Další obrázky

ChilliDoctor: Aji Yellow Amarillo prášek 10g

Země původu: Peru
Není skladem
39 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 3 900,00 Kč
 
 
8595660102178

Pravá chuť Jižní Ameriky

Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarila pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30,000 - 50,000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla. 

Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku “aji” a žlutou barvu “amarillo”. Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarille patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké. 

Papričky s aromatickou ovocnou chutí

Papričky Aji Amarille si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarille mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji. 

Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.

Aji Amarillo v kuchyni

Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.

V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.

Pro dosažení nejlepší chuti, doporučujeme papričky před samotnou přípravou jídla krátce z každé strany restovat na mírně rozpálené pánvi. Postačí pár minut. Jakmile budou Aji Amarillo hotové, provoní vaši kuchyň svým nezaměnitelným aroma. 

Složení

Aji Amarillo chilli papričky 100%

až 15 000 SHU