ChilliDoctor: Trinidat Scorpion Moruga mash 100ml

Další obrázky

8595660100136

ChilliDoctor: Trinidat Scorpion Moruga mash 100ml

Troufněte si na druhou nejpálivější papričku světa!

S touhle ohnivou karibskou ďáblicí si vyzkoušíte, co znamená překročit u chilli papričky hranici 2 miliony na Scovilleho stupnici. Už samotné slovo scorpion nevěstí pro nezkušené chilli začátečníky nic dobrého. Milovníkům extrémně pálivého chilli ovšem říkáme: “Směle, ale opatrně do toho!” 

Za jejím složitým jménem se ve skutečnosti skrývá název města Morouga, jež se nachází na karibském ostrově Trinidad, který spolu s ostrovem Tobago tvoří ostrovní stát. Odtud paprička pochází. 

V roce 2012 ji Chile Pepper Institu (spadající pod Státní univerzitu v Novém Mexiku) potvrdil jako nejpálivější na světě a zároveň první, která překonala hranici 2,000,000 SHU. Bohužel, Guinnessova kniha rekordů této papričce nepřála, a za nejpálivější ze všech ji nikdy oficiálně nepotvrdila. Slávy by si stejně moc dlouho neužila. Hned o rok později totiž přišla na svět Carolina Reaper, která si své prvenství drží dodnes. 

Síla deseti Habanero papriček v jedné

Moruga Scorpion papričky jsou průměrně velké asi jako golfový míček, mají zvrásněný hrbolatý povrch a oranžovo-červenou barvu. Postrádají také protáhlou špičku (ocásek), který je pro nejpálivější papričky světa obvyklý. Pálivost u tohoto chilli začíná na 1,200,000 SHU a dosahuje až 2,500,000 SHU. Zkrátka záležitost jenom pro ostřílené chilli znalce.

Mají květinovo-ovocnou chuť a aromatickou vůni. Pálivost se po snědení této papričky postupně rozvíjí a trvá poměrně dlouhou dobu. Známý je v této souvislosti výrok Paula Boslanda, ředitele mexického Chile Pepper Institu, který prohlásil: “Kousnete si a nezdá se to tak hrozné. Jenže pak to začne. Pálivost se zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to docela brutální." Co dodat, Moruga Scorpion chilli vás proste neodbyde.

Trinidad Scorpion Moruga v kuchyni

Papričku můžete použít mletou, celou nebo v podobě pasty či pyré jako základní surovinu pro mnohá vařená i studená jídla a omáčky. Skvěle vynikne v marinádě na pálivá kuřecí křidélka a jiné barbecue masové pochoutky. Díky své sladké květinové chuti je vhodná do všech sladko-pálivých dipů a pokrmů. 

Nezapomeňte, že Trinidad Scorpion Moruga je asi 10krát pálivější než Habanero papričky. Takže s dávkováním to raději moc nepřehánějte.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat(kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

Extrémně pálivá odrůda



 Varování - není vhodná pro začátečníky! Ne nadarmo nese název smrtka. Carolina Reaper je Nejpálivější chilli na světě ("Reaper" pochází z výrazu "Grimm Reaper", v překladu smrtka.) Její chuť je popisována jako sladká a ovocná s jemným nádechem skořice a čokolády. Pro představu Carolina Repaer je asi 640 až 1000 krát pálivější než jalapeno.

Zobrazit více
143 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 1 430,00 Kč
Není skladem

Složení

Trinidad Scorpion Moruga chilli papričky 84-88%, sůl 12-16%

až 2 000 000 SHU


Troufněte si na druhou nejpálivější papričku světa!

S touhle ohnivou karibskou ďáblicí si vyzkoušíte, co znamená překročit u chilli papričky hranici 2 miliony na Scovilleho stupnici. Už samotné slovo scorpion nevěstí pro nezkušené chilli začátečníky nic dobrého. Milovníkům extrémně pálivého chilli ovšem říkáme: “Směle, ale opatrně do toho!” 

Za jejím složitým jménem se ve skutečnosti skrývá název města Morouga, jež se nachází na karibském ostrově Trinidad, který spolu s ostrovem Tobago tvoří ostrovní stát. Odtud paprička pochází. 

V roce 2012 ji Chile Pepper Institu (spadající pod Státní univerzitu v Novém Mexiku) potvrdil jako nejpálivější na světě a zároveň první, která překonala hranici 2,000,000 SHU. Bohužel, Guinnessova kniha rekordů této papričce nepřála, a za nejpálivější ze všech ji nikdy oficiálně nepotvrdila. Slávy by si stejně moc dlouho neužila. Hned o rok později totiž přišla na svět Carolina Reaper, která si své prvenství drží dodnes. 

Síla deseti Habanero papriček v jedné

Moruga Scorpion papričky jsou průměrně velké asi jako golfový míček, mají zvrásněný hrbolatý povrch a oranžovo-červenou barvu. Postrádají také protáhlou špičku (ocásek), který je pro nejpálivější papričky světa obvyklý. Pálivost u tohoto chilli začíná na 1,200,000 SHU a dosahuje až 2,500,000 SHU. Zkrátka záležitost jenom pro ostřílené chilli znalce.

Mají květinovo-ovocnou chuť a aromatickou vůni. Pálivost se po snědení této papričky postupně rozvíjí a trvá poměrně dlouhou dobu. Známý je v této souvislosti výrok Paula Boslanda, ředitele mexického Chile Pepper Institu, který prohlásil: “Kousnete si a nezdá se to tak hrozné. Jenže pak to začne. Pálivost se zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to docela brutální." Co dodat, Moruga Scorpion chilli vás proste neodbyde.

Trinidad Scorpion Moruga v kuchyni

Papričku můžete použít mletou, celou nebo v podobě pasty či pyré jako základní surovinu pro mnohá vařená i studená jídla a omáčky. Skvěle vynikne v marinádě na pálivá kuřecí křidélka a jiné barbecue masové pochoutky. Díky své sladké květinové chuti je vhodná do všech sladko-pálivých dipů a pokrmů. 

Nezapomeňte, že Trinidad Scorpion Moruga je asi 10krát pálivější než Habanero papričky. Takže s dávkováním to raději moc nepřehánějte.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat(kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.

Extrémně pálivá odrůda



 Varování - není vhodná pro začátečníky! Ne nadarmo nese název smrtka. Carolina Reaper je Nejpálivější chilli na světě ("Reaper" pochází z výrazu "Grimm Reaper", v překladu smrtka.) Její chuť je popisována jako sladká a ovocná s jemným nádechem skořice a čokolády. Pro představu Carolina Repaer je asi 640 až 1000 krát pálivější než jalapeno.