Poznejte hlavní hvězdu slavné omáčky
Tentokrát žádná omáčka, ale papričky samotné. Tyto menší kuželovité protáhlé papričky (dlouhé asi 4 cm), typické svým keříkovým růstem, pochází z Mexika. Pojmenovány byly podle zdejšího města Tabasco. Při svém zrání nabízí přehlídku široké škály barev. Ze světle žluto-zelené v nezralém stavu se mění ve žlutou a oranžovou, až po zářivě červenou u plně zralých plodů.
Paprička Tabasco je odrůda Capsicum frutescens (papriky křovité). V sušeném stavu je známá pod názvem Red Amazon. Ačkoliv dosahuje střední pálivosti okolo 30,000 - 50,000 SHU, vašemu jídlu dokáže propůjčit vskutku ostrou chuť. Obdobně jako některé další papričky této odrůdy (např. Bird´s eye), rostou její plody směrem vzhůru. Jejich chuť je lehce kouřová. Čerstvé Tabasco papričky jsou, na rozdíl od většiny ostatních chilli, překvapivě šťavnaté.
Tabasco papričky to neměly s růstem vždy lehké. V 60. letech 20. století totiž většinu pěstebních ploch napadl tzv. virus tabákové mozaiky. V 70. letech proto byla vyšlechtěna nová odrůda Greenleaf Tabasco, odolná vůči napadení podobnými chorobami. Dnes se tyto papričky nejvíce pěstují ve Střední a Jižní Americe.
Tekutá Tabasco lahůdka
Tabasco papričky jsou vhodné, také díky své šťavnatosti, na přípravu různých dipů, salsy, marinád nebo na masové pokrmy. A samozřejmě na přípravu stejnojmenné Tabasco omáčky, která je jednou z nejznámějších studených omáček na světě.
Slavnou Tabasco omáčku poprvé vyrobila rodina McIlhennů na Averyho ostrově v Luisianě v roce 1868. Od té doby až do nedávna, se zde pěstovaly všechny papričky určené na výrobu této omáčky. Kvůli každoročním hurikánům a výkyvům počasí, se kterými se Luisiana potýká, a také vlivem stále rostoucí poptávky po této omáčce, začala rodina McIlhennů spolupracovat s farmáři, kteří rozšířili kultivaci této papričky také do Jižní a Střední Ameriky, kam se postupně přesunula převážná většina jejich produkce.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat(kvasit) po dobu 2-6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.