Tekutý chilli masch vyrobený z čerstvých papriček Komodo Dragon, o nichž se říká, že jsou takovým malým ztělesněním ohnivého draka a aktuálně patří mezi nejpálivější chilli na světě. Vynikají svěží ovocnou chutí.
Komodo Dragon – ohnivý drak v podobě chilli
Milovníci toho nejpálivějšího chilli, připravte si sklenici mléka, kapesníky na slzy a zhluboka se nadechněte. Papričky Komodo Dragon přichází! Říká se o nich, že jsou takovým malým ztělesněním ohnivého draka a všichni, kdo tuto červenou papričku jednou ochutnali, ji nemohou popsat jinak než jako "sžíravě pálivou".
Ano, jedná se o jedno z nejpálivějších chilli na světě. Pálivost Komodo Dragon začíná na 1,400,000 SHU, může ale dosáhnout i 2,200,000 SHU. Pro zajímavost, jsou v průměru 450x pálivější než Jalapeňo a ve svém vrcholu dokonce 880x.
Zákeřná pálivost jen pro ty nejotrlejší
Papričky Komodo Dragon jsou určené pouze vyznavačům extrémně pálivého chilli (nebo skutečně odvážným kulinářským dobrodruhům). To, co z nich dělá unikátní záležitost, je ovšem rafinovanost a zákeřnost jejich pálivosti. Po prvním soustu vás nejprve uvítá výrazná svěží chuť bohatá na ovocné tóny. A pak to zhruba po 10 vteřinách přijde. Jakoby vám v puse explodovalo peklo. Dál už to jenom pálí a pálí. Zkrátka, Komodo Dragon nabízí poctivý dlouhotrvající žár, žádnou ošizenou rychlovku.
Díky nekonečné pálivosti, která přichází až po nějaké chvíli, ji někteří přirovnávají k papričkám Bhut Jolokia neboli Ghost Pepper. Ovocná chuť zase může připomínat Scotch Bonet.
Nejpálivější papričky z britského supermarketu
Čerstvé Komodo Dragon jsou dlouhé asi 5 cm a jejich slupka je různě zkroucená a pomačkaná (jak tomu u podobně ďábelských papriček bývá). Dozrávají klasicky ze zelené barvy přes oranžovou až po zářivě červenou.
Zajímavé je, že se poprvé daly v roce 2015 koupit na pultech britských obchodů Tesco. Což je pro takto pálivé chilli poměrně neobvyklé. Komodo Dragon vypěstoval největší producent chilli ve Velké Británii - Salvatore Genovese. Ten rychle pochopil, že chce-li se ve světě chilli zviditelnit a získat si vytouženou pozornost, musí překonávat jeden rekord na stupnici pálivosti za druhým.
Sušené papričky Komodo Dragon v kuchyni
Sušeným papričkám Komodo Dragon lze po namočení do horké vody navrátit jejich šťavnatost. V takové podobě z nich můžete rozmačkáním nebo rozmixováním vyrobit různé pasty, omáčky nebo dipy, které doslova rozpálí jakékoliv jídlo si budete přát. Od masových a luštěninových pokrmů, polévek, mexických i asijských jídel až po sladká jídla, kde navíc vynikne jejich ovocná chuť.
Po ránu vás určitě nakopnou vajíčka decentně posypaná práškem ze sušených Komodo Dragon a špetka chilli v salátu nebo dezertu vám zase podpoří trávení a zlepší náladu na celý zbytek dne.
Extrémně pálivé chilli je ideální přidávat do receptů s mléčnými výrobky (smetana, mléko nebo třeba tvaroh) - o něco zmírní pálivost. Nebojte se také experimentovat s dezerty. Chilli a čokoláda jsou nesmrtelnou kombinací. Trochu sušeného Komo Dragon můžete přidat například do čokoládového dortu se smetanovým krémem.
Pro první vaření s Komodo Dragon doporučujeme dávkovat opatrně a raději méně než více.