ChilliDoctor: Aji Amarillo mash 100ml

Další obrázky

8595660100143

ChilliDoctor: Aji Amarillo mash 100ml

Pravá chuť Jižní Ameriky

Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarila pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30,000 - 50,000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla. 

Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku “aji” a žlutou barvu “amarillo”. Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarille patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké. 

Papričky s aromatickou ovocnou chutí

Papričky Aji Amarille si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarille mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji. 

Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.

Aji Amarillo v kuchyni

Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.

V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.

Pro dosažení nejlepší chuti, doporučujeme papričky před samotnou přípravou jídla krátce z každé strany restovat na mírně rozpálené pánvi. Postačí pár minut. Jakmile budou Aji Amarillo hotové, provoní vaši kuchyň svým nezaměnitelným aroma. 

Zobrazit více
95 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 950,00 Kč
(ks)
Skladem
2 kusy
U Vás v pondělí, 28. dubna.

Složení

100% Aji Amarillo chilli papričky, sůl 9-14%, kyselina octová 3%

Pálivost: cca 5 000 - 15 000 SHU.


Pravá chuť Jižní Ameriky

Co se vám vybaví, když si představíte Jižní Ameriku? Slunce, tanec, zářivé barvy, sladké ovoce a výborná kuchyně? A přesně takové jsou i papričky Aji Amarila pocházející z Peru. Mají zářivě oranžovou barvu, chuť tropického ovoce a jejich středně výrazná pálivost 30,000 - 50,000 SHU ve vás rozproudí dobrou náladu. V Latinské Americe patří mezi nejoblíbenější a nezaměnitelnou chuť dodávají téměř každému tamnímu jídlu. Také proto jsou, spolu s česnekem a červenou cibulí, považovány za základní ingredience každého peruánského jídla. 

Jejich název je odvozen od španělského výrazu pro chilli papričku “aji” a žlutou barvu “amarillo”. Tyto papričky pochází z Bolívie a Peru. V peruánských Andách se začaly jako jedna z nejstarších odrůd pěstovat již v době 2500 let před naším letopočtem. Aji Amarille patří do rodu Capsicum baccatum (paprika křídlatá neboli peruánská) a jejich sušené plody jsou potom známé jako Aji Mirasol. Rostliny mohou ve vhodných podmínkách dosahovat výšky až 2 metry a jejich plody jsou asi 10 cm dlouhé a 4 cm široké. 

Papričky s aromatickou ovocnou chutí

Papričky Aji Amarille si zamilujete především pro jejich netradiční ovocný chuťový profil, který je jiný než u většiny druhů. Aji Amarille mají zářivou tmavě žlutou až oranžovou barvu a voní po hroznech. Chuť je méně štiplavá a výrazně ovocná s dotekem manga a marakuji. 

Rozhodně doporučujeme jako ideální volbu pro začátečníky, kteří se však nechtějí ochudit o exotický zážitek z objevování rozmanitých chutí chilli.

Aji Amarillo v kuchyni

Tyto peruánské papričky se díky své výrazné květinové a ovocné vůni hodí do lehkých letních jídel, zeleninových salátů nebo pokrmů z kořenové zeleniny. Skvěle doplňují mořské plody, ryby nebo rizota. Čerstvé se používají na dochucení ovocné salsy nebo omáček. I jednoduchému jídlu dodají překvapivou a nečekanou chuť.

V Peru jsou tradičně přidávány do místních specialit, jako je např. jihoamerické rybí ceviche nebo peruánské dušené hovězí.

Pro dosažení nejlepší chuti, doporučujeme papričky před samotnou přípravou jídla krátce z každé strany restovat na mírně rozpálené pánvi. Postačí pár minut. Jakmile budou Aji Amarillo hotové, provoní vaši kuchyň svým nezaměnitelným aroma.