Žitný kvásek 30g

Další obrázky

8595617900192

Žitný kvásek 30g

Určeno pro domácí výrobu žitného kváskového chleba.

Příprava:

1) 1kg žitné celozrnné mouky, 6–10 lžic přírodního kvásku, semínka a kmín smícháme do tuhého těsta. Dle potřeby přidáme vodu nebo mouku.

Necháme kynout celou noc ve stabilní teplotě (kolem 20°C). Po vykynutí pečeme ve vymazané formě prvních 10min. na 220°C, poté při teplotě 170°C dopékáme asi 30 minut. (Těsto vykyne mnohem méně, než těsto kvasnicové). Do trouby během pečení přidejte pekáček s vodou.

2) 200g žitné mouky, lžička kmínu, 1/2 lžíce kvásku, 200ml vlažné vody. Smíchat a nechat přes noc. Druhý den dopoledne: přidat 50ml vlažné vody, promíchat a vložit do elektr. trouby na teplovzdušný provoz při nastavené teplotě cca 40°C. Během asi tří hodin dojde k bouřlivému kvašení. Poté smícháme s 0,5kg pšeničné nebo žitné mouky, lžičkou soli, kořením a semínky.Vypracujeme chleba, necháme vykynout a upečeme cca 20 minut při teplotě 250°C. Dopečeme 15–20 minut při teplotě 150°C.

Zobrazit více
15 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 500,00 Kč
Není skladem

Země původu

Česká republika

Složení

žitná mouka*, startovací kultura

*) produkt kontrolovaného ekologického zemědělství


Údaje o energetické hodnotě a obsahu živin na 100g nebo 100ml

energetická hodnota (kJ/kcal) 1413 /336
tuky (g) 1.8
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0.5
sacharidy (g) 52
z toho cukry (g) 1
bílkoviny (g) 11.2

Skladování a použití

Uchovávejte v suchu při teplotě do 25°C. Neskladovat na přímém slunci.

Upozornění pro alergiky

Obsahuje žitnou mouku.

Dávkování a způsob užití

pro domácí výrobu žitného kváskového chleba

Určeno pro domácí výrobu žitného kváskového chleba.

Příprava:

1) 1kg žitné celozrnné mouky, 6–10 lžic přírodního kvásku, semínka a kmín smícháme do tuhého těsta. Dle potřeby přidáme vodu nebo mouku.

Necháme kynout celou noc ve stabilní teplotě (kolem 20°C). Po vykynutí pečeme ve vymazané formě prvních 10min. na 220°C, poté při teplotě 170°C dopékáme asi 30 minut. (Těsto vykyne mnohem méně, než těsto kvasnicové). Do trouby během pečení přidejte pekáček s vodou.

2) 200g žitné mouky, lžička kmínu, 1/2 lžíce kvásku, 200ml vlažné vody. Smíchat a nechat přes noc. Druhý den dopoledne: přidat 50ml vlažné vody, promíchat a vložit do elektr. trouby na teplovzdušný provoz při nastavené teplotě cca 40°C. Během asi tří hodin dojde k bouřlivému kvašení. Poté smícháme s 0,5kg pšeničné nebo žitné mouky, lžičkou soli, kořením a semínky.Vypracujeme chleba, necháme vykynout a upečeme cca 20 minut při teplotě 250°C. Dopečeme 15–20 minut při teplotě 150°C.