ChilliDoctor: New Mexican celé sušené 30g

Další obrázky

8595660101119

ChilliDoctor: New Mexican celé sušené 30g

Klasická paprika se špetkou hřejivosti

Když se řekne “rodinná” paprička, určitě se má na mysli Anaheim. Její decentní pálivost je vhodná pro každého člena rodiny a nasládlost dodá jídlu novou chuť a špetku pikantnosti, kterou si u stolu všichni zamilují. Plody jsou velké asi 15 cm a pálivost se pohybuje okolo 500 - 2,500 SHU. 

Anaheim papričky patří do skupiny kultivarů pocházejících z Nového Mexika, odkud také získaly svůj přívlastkový název. Chilli těchto odrůd je všeobecně méně pálivé a má velice blízko ke klasické zelené, červené nebo bílé paprice (patří sem například také Poblano papričky). 

U těchto kultivarů se v kuchyni využívají jak méně zralé zelené plody, tak červené plně dozrálé. Právě ty jsou určeny k usušení. Díky sušení získávají svou typickou nasládlou, lehce kouřovou chuť a pokrmům dodávají bohatou červenou až hnědou barvu. 

Příběh jednoho farmáře a milovníka chilli

Ačkoliv pochází z Mexika, své jméno dostaly podle oblasti Anaheim v Kalifornii, kam jejich semínka kolem roku 1900 přivezl farmář, objevitel a milovník chilli Emilio Ortega. Do dnešní doby se zde ve velkém pěstují. Někdy se jim proto také říká kalifornské chilli nebo Magdalena. 

Pro zajímavost ještě dodáme, že nejčastěji najdete Anaheim papričky v zelené podobě naložené v konzervě. Tento způsob uchování objevil u zelených papriček právě Ortega, který založil vlastní podnik na zpracování chilli. Dnes patří jeho stejnojmenná společnost Ortega k jednomu z největších výrobců mexických pokrmů.

Anaheim v kuchyni

Oblíbíte si je v dušeném mase, v polévkách a omáčkách, v zeleninových pokrmech a tradičních mexických jídlech, jako jsou tammales nebo enchiladas. Jejich chuť se skvěle doplňuje se zralými sýry, vepřovým, drůbeží, s kukuřicí, rajčaty, černými fazolemi nebo s kmínem a koriandrem. A pokud nedáte bez chilli ani ránu, tyhle papričky můžete klidně i snídat. Výborné jsou v kombinaci s vejci nebo v tzv. breakfast burritos, což jsou oblíbené mexické tortilly, které se jí na snídani. Plněné bývají uzeninou, sýrem, vejci, fazolemi, salsou a zeleninou.

Pro dosažení lepší chuti, je před použitím samotným vhodné Anaheim papričky krátce orestovat na zahřáté pánvi, po dobu asi 10-20 sekund. Můžete je i rehydratovat namočením do horké vody na 20 minut.

Výbornou lahůdkou jsou plněné Anaheim papričky. Stačí je rehydratovat, zbavit semínek a naplnit směsí z masa a sýru. Takto plněné Anaheim papričky obalte ve strouhance nebo těstíčku a osmažte na pánvi. Podávejte přelité teplou rajčatovou nebo chilli omáčkou.

Zobrazit více
45 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 1 500,00 Kč
Není skladem

Složení

chilli papričky New Mexican (Anaheim) celé sušené

Pálivost: cca 5 000 - 10 000 SHU.


Klasická paprika se špetkou hřejivosti

Když se řekne “rodinná” paprička, určitě se má na mysli Anaheim. Její decentní pálivost je vhodná pro každého člena rodiny a nasládlost dodá jídlu novou chuť a špetku pikantnosti, kterou si u stolu všichni zamilují. Plody jsou velké asi 15 cm a pálivost se pohybuje okolo 500 - 2,500 SHU. 

Anaheim papričky patří do skupiny kultivarů pocházejících z Nového Mexika, odkud také získaly svůj přívlastkový název. Chilli těchto odrůd je všeobecně méně pálivé a má velice blízko ke klasické zelené, červené nebo bílé paprice (patří sem například také Poblano papričky). 

U těchto kultivarů se v kuchyni využívají jak méně zralé zelené plody, tak červené plně dozrálé. Právě ty jsou určeny k usušení. Díky sušení získávají svou typickou nasládlou, lehce kouřovou chuť a pokrmům dodávají bohatou červenou až hnědou barvu. 

Příběh jednoho farmáře a milovníka chilli

Ačkoliv pochází z Mexika, své jméno dostaly podle oblasti Anaheim v Kalifornii, kam jejich semínka kolem roku 1900 přivezl farmář, objevitel a milovník chilli Emilio Ortega. Do dnešní doby se zde ve velkém pěstují. Někdy se jim proto také říká kalifornské chilli nebo Magdalena. 

Pro zajímavost ještě dodáme, že nejčastěji najdete Anaheim papričky v zelené podobě naložené v konzervě. Tento způsob uchování objevil u zelených papriček právě Ortega, který založil vlastní podnik na zpracování chilli. Dnes patří jeho stejnojmenná společnost Ortega k jednomu z největších výrobců mexických pokrmů.

Anaheim v kuchyni

Oblíbíte si je v dušeném mase, v polévkách a omáčkách, v zeleninových pokrmech a tradičních mexických jídlech, jako jsou tammales nebo enchiladas. Jejich chuť se skvěle doplňuje se zralými sýry, vepřovým, drůbeží, s kukuřicí, rajčaty, černými fazolemi nebo s kmínem a koriandrem. A pokud nedáte bez chilli ani ránu, tyhle papričky můžete klidně i snídat. Výborné jsou v kombinaci s vejci nebo v tzv. breakfast burritos, což jsou oblíbené mexické tortilly, které se jí na snídani. Plněné bývají uzeninou, sýrem, vejci, fazolemi, salsou a zeleninou.

Pro dosažení lepší chuti, je před použitím samotným vhodné Anaheim papričky krátce orestovat na zahřáté pánvi, po dobu asi 10-20 sekund. Můžete je i rehydratovat namočením do horké vody na 20 minut.

Výbornou lahůdkou jsou plněné Anaheim papričky. Stačí je rehydratovat, zbavit semínek a naplnit směsí z masa a sýru. Takto plněné Anaheim papričky obalte ve strouhance nebo těstíčku a osmažte na pánvi. Podávejte přelité teplou rajčatovou nebo chilli omáčkou.