ChilliDoctor: Isot granule 30g

Další obrázky

8595660103106

ChilliDoctor: Isot granule 30g

Drcené granule černých sušených papriček Isot mají sice střední, avšak déletrvající a postupně se rozvíjející pálivost. Unikátní je také jejich chuťový profil, ve kterém se zrcadlí zajímavé chutě Turecka, odkud Isot pochází – komplexní, lehce kouřovou a zemitou chuť doplňují tóny kávy, čokolády, tabáku a rozinek.

Papričky, které se jinak suší přes den a jinak v noci

Tyto papričky odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou v čerstvé podobě nazývány podle jihovýchodního tureckého města Urfa, odkud pochází. "Biber" znamená turecky "chilli paprika". Sušeným se jim potom říká Isot papričky.

Ačkoliv jsou Isot papričky méně pálivé než většina ostatních druhů, jejich déletrvající a postupně se rozvíjející hřejivost může být na konci jídla již opravdu intenzivní. 

Zralé Urfa Biber jsou při sklizni zářivě červené a sladké. Již od dob tureckých Kurdů, kteří tyto papričky začali kultivovat, se suší pomocí speciální dvoufázové techniky, která vyžaduje mnoho péče a času – podobně jako je tomu například u kvalitních vanilkových lusků. Přes den se papričky suší na slunci a přes noc se nechají pevně zabalené v plátnech odležet. Tomuto procesu se říká “pocení”. Během něj se usušená dužina naplní zbývající vlhkostí v plodu, a paprička tak získává svou jedinečnou chuť, olejnatější texturu a tmavou, téměř až černou barvu s fialovým a purpurovým odstínem. Tuto barvu si paprička zachovává i ve formě drcených vloček nebo granulí.

Fialovo-černá lahůdka na maso i ovoce

Do chuťového profilu sušených papriček se bezesporu vtiskl také jejich turecký původ. Isot mají plnou a komplexní zemitou a lehce kouřovou chuť s podtóny kávy, čokolády, tabáku a rozinek. Chuťově mohou být podobné Aleppo papričkám, které pochází z nedaleké Sýrie. Isot jsou však více pálivé, mají okolo 30 000–50 000 SHU.

Každé jídlo lehce posypané touto papričkou zaujme nejen chutí, ale také výraznou fialovo-černou barvou. Jejich silně pikantní chuť se krásně vyjímá například v salátech a pečené zelenině, v dušených masových pokrmech.

Pro ty, kteří s chilli rádi experimentují a nebojí se i jeho netradičního využití, doporučujeme posypat vločkami Isot papriček také ovocné saláty nebo sladké dezerty, jako brownies, perník nebo dokonce zmrzlinu. Díky jejich tmavě fialovo-černé barvě vaše sladká jídla navíc získají vskutku netradičně zbarvené zdobení.

Zobrazit více
40 Kč
Cena za měrnou jednotku (kg nebo l): 1 333,30 Kč
Není skladem

Složení

Isot chili papričky 100 %

Drcené granule černých sušených papriček Isot mají sice střední, avšak déletrvající a postupně se rozvíjející pálivost. Unikátní je také jejich chuťový profil, ve kterém se zrcadlí zajímavé chutě Turecka, odkud Isot pochází – komplexní, lehce kouřovou a zemitou chuť doplňují tóny kávy, čokolády, tabáku a rozinek.

Papričky, které se jinak suší přes den a jinak v noci

Tyto papričky odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou v čerstvé podobě nazývány podle jihovýchodního tureckého města Urfa, odkud pochází. "Biber" znamená turecky "chilli paprika". Sušeným se jim potom říká Isot papričky.

Ačkoliv jsou Isot papričky méně pálivé než většina ostatních druhů, jejich déletrvající a postupně se rozvíjející hřejivost může být na konci jídla již opravdu intenzivní. 

Zralé Urfa Biber jsou při sklizni zářivě červené a sladké. Již od dob tureckých Kurdů, kteří tyto papričky začali kultivovat, se suší pomocí speciální dvoufázové techniky, která vyžaduje mnoho péče a času – podobně jako je tomu například u kvalitních vanilkových lusků. Přes den se papričky suší na slunci a přes noc se nechají pevně zabalené v plátnech odležet. Tomuto procesu se říká “pocení”. Během něj se usušená dužina naplní zbývající vlhkostí v plodu, a paprička tak získává svou jedinečnou chuť, olejnatější texturu a tmavou, téměř až černou barvu s fialovým a purpurovým odstínem. Tuto barvu si paprička zachovává i ve formě drcených vloček nebo granulí.

Fialovo-černá lahůdka na maso i ovoce

Do chuťového profilu sušených papriček se bezesporu vtiskl také jejich turecký původ. Isot mají plnou a komplexní zemitou a lehce kouřovou chuť s podtóny kávy, čokolády, tabáku a rozinek. Chuťově mohou být podobné Aleppo papričkám, které pochází z nedaleké Sýrie. Isot jsou však více pálivé, mají okolo 30 000–50 000 SHU.

Každé jídlo lehce posypané touto papričkou zaujme nejen chutí, ale také výraznou fialovo-černou barvou. Jejich silně pikantní chuť se krásně vyjímá například v salátech a pečené zelenině, v dušených masových pokrmech.

Pro ty, kteří s chilli rádi experimentují a nebojí se i jeho netradičního využití, doporučujeme posypat vločkami Isot papriček také ovocné saláty nebo sladké dezerty, jako brownies, perník nebo dokonce zmrzlinu. Díky jejich tmavě fialovo-černé barvě vaše sladká jídla navíc získají vskutku netradičně zbarvené zdobení.